La recol.lecció de les plantes medicinals i sobre com secar-les per a la seva conservació.

trementinairesSortir a passejar un migdia a recollir plantes medicinals pot convertir-se en una activitat molt entretinguda i divertida si coneixem bé com hem de procedir.Primer de tot, abans de recollir qualsevol planta medicinal, hem d’estar convençudes de què aquella planta és la que busquem i necessitem, i que no ens estem confonent amb qualsevol altra planta. Això sovint passa, ja que moltes de les plantes medicinals s’assemblen entre elles i a vegades, la visió real varia molt del què veiem en fotos. Així que us recomanem que abans de la seva recol.lecció us estudieu bé els detalls de la planta que busqueu, o bé que us endugueu un llibre de camp per a fer les consultes in situ.

Una vegada sabem segur que aquella planta és la que volem recollir, observarem l’entorn en el què està aquella planta. Ens fixarem en si està aprop o no de llocs urbans, de carreteres, per evitar de què estigui massa contaminada. També ens fixarem en si a la mateixa zona hi ha més d’una planta al nostre abast. Aquesta observació és important per evitar l’extinció d’aquella planta. En cas que només hi hagi una planta en aquell lloc concret, us recomanem que eviteu de collir-ne i deixar que la planta per sí mateixa pugui reproduir-se en el mateix hàbitat i així poder disfrutar d’aquella planta més endavant.

Si veiem que la planta abunda, proseguirem a collir-ne una mica per a poder omplir la nostra farmaciola. No obstant, us recomanem que feu cas d’una dita popular de les trementinaires que diu:

“a l’hora de recollir una planta medicinal, aquesta la dividirem en tres parts: la primera part la deixarem per la mateix planta, la segona part per als que vinguin després i la última serà aquella que vulguem aprofitar nosaltres.” 

i d’aquesta manera, estem col.laborant en la reproducció d’aquella planta i estem sent solidaris amb la resta de persones que com nosaltres també vol cuidar la seva salut amb plantes medicinals.

S’aconsella que les plantes medicinals que recollim, les anem dipositant en un cistell de mimbre, o en tot cas que evitem utilitzar bosses de plàstic.

Una vegada arribem a casa seleccionarem les parts de cada planta que volem secar, separant-les i netejant-les.

Les arrels es raspatllen per a poder despendre d’elles la terra i després es tallaran a trossos d’1cm aproximadament. Després les exposarem al sol en un lloc airejat però mai al terra ja que la humitat podría afectar-los-hi. Per això lo millor és col.locar-les damunt d’un tros de tela de sac damunt d’una taula o plataforma elevada del terra. Les arrels tarden unes dos setmanes i mitja en assecar-se.

Les fulles s’assecaran amb la tija, sense desprendre-les. Formarem feixos, els lligarem, i els penjarem de boca avall en un lloc airejat i a la sombra. No és aconsellable fer feixos molt espessos ja que l’aire podría no entrar bé en el seu interior i deteriorar el procès de secatge. Quan les fulles es tornen trencadisses, ja estan seques. Això és al cap d’una setmana i mitja o dos, més o menys.

Les flors les col.locarem en un papel que pugui aïllar de la humitat. Lo que no s’ha de fer mai és utilizar paper de diari degut a la seva toxicitat per la tinta que contenen. Les flors es col.loquen en un lloc sombrívol i airejat, mai els hi ha de donar el sol. Les flors també les podem posar a secar damunt d’una tela mosquitera i aquesta en un lloc elevat, airejat i a la sombra. Entre 3 i 5 dies ja estaran seques.

Els fruits i les llavors s’assecaran al sol en un lloc airejat. Cal girar-los de tant en tant. Tarden uns 20 dies a secar-se.

Quan posem a secar una planta, tant si és a la sombra com al sol, hem de procurar que la temperatura ambiental no sigui mai superior a 40º, sinó podriem danyar les herbes i en efecte, impedir la conservació dels seus principis actius responsables de la curació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s