Plantes medicinals per la bronquitis.

Pulmonaria_officinalis_bgiu    Hyssopus_officinalis_005

 

 

 

 

 

 

La bronquitis és la inflamació de la membrana mucosa dels bronquis. Acostuma a tenir un origen infecciós i sol provocar febre, tos i dolor al expectorar, com també dificultats per respirar normalment.

El tractament natural d’aquestes afeccions solen ser a partir de plantes que, pels seus continguts en principis actius, tenen propietats balsàmiques (calmen les inflamacions de les vies respiratòries), expectorants (faciliten l’expulsió de la mucositat), antitussives (calmen la tos), antitèrmiques (ajuden a fer baixar la febre) i antisèptiques (combaten les infeccions).

Les plantes medicinals més comuns per al tractament dels processos bronquials són les següents:

  • CUA DE GUILLA: amb propietats antitussives, ajuda a combatre la tos. Se sol prendre en infusió de les flors i en una dosi de 2 o 3 tasses al dia.
  • EUCALIPTUS: amb propietats expectorants i balsàmiques, ajuda a treure el moc i a calmar les inflamacions de les vies respiratòries, per la qual cosa facilita la respiració. Es prendrà en forma d’infusió de les fulles o bé, en forma d’inhalacions. No obstant, les persones amb problemes asmàtics, cal què vagin en compte amb les inhalacions ja que aquesta planta pot resecar encara més les vies respiratòries. Per això, es recomana que en les inhalacions es combini l’eucaliptus amb d’altres plantes com són l’hisop, l’espígol, el romaní o la menta.
  • HISOP: amb propietats balsàmiques, expectorant i antitussives, ajuda en tot el procés bronquial ja que calma la inflamació de les vies respiratòries, ajuda en l’expulsió de la mucositat, i calma la tos productiva. La forma d’administració es a partir d’infusions de les summitats florides que prendrem durant dos o tres vegades al dia, o bé en podem fer un xarop del qual en prendrem 2 o 3 cullerades al dia.
  • MALVA: amb propietats balsàmiques, ajuda a calmar les mucoses i la tos. Es pot prendre la infusió de les flors durant dos o tres vegades al dia. També es poden fer gàrgares amb l’aigua resultant de la infusió de flors. Cal deixar refredar l’aigua abans de fer les gàrgares.
  • MALRUBÍ: l’arrel d’aquesta planta té propietats antitèrmiques per la qual cosa ajuda a disminuir de manera inmediata, la temperatura corporal i d’aquesta manera, millorar l’estat general. Es recomana prendre decoccions de la seva arrel. Així com també infusions de les seves flors o bé, xarops.
  • PI: té propietats expectorants que ajuda a desobstruir els bronquis constipats ja que faciliten l’expulsió dels mocs, calmar la tos, facilitar la respiració. Es poden fer inhalacions de les gemmes de pi, o bé es poden prendre de 4 a 6 tasses al dia de les infusions de les gemmes.
  • PULMONÀRIA: amb propietats expectorants ajuda a calmar els símptomes associats a la bronquitis ja que gràcies al seu principi saponínic, fluidifica les expulsions mucoses i facilita així la respiració. Se’n pot prendre infusions dels talls i les fulles. Es recomana una dosi aproximada de 4 tasses al dia.
  • PLANTATGE: amb propietats antiinflamatòries i expectorants, ajuda a calmar la inflamació de les vies respiratòries i suavitza la mucositat. Se’l considera també un potent antibiòtic broncopulmonar que facilita la recuperació de les infeccions en vies respiratòries. Es recomana prendre infusions de les fulles o bé, fer gàrgares amb l’aigua resultant de les infusions de les fulles.
  • TUSSÍLAG: amb propietats antitussives i expectorants, ajuda a calmar la tos i la gola irritada i a més, fluidifica la mucositat per la qual cosa facilita la seva expulsió, millorant així la expectoració. Se’n pot prendre de 3 a 4 tasses al dia de la infusió de les flors de tussílag.
  • VIOLETA: amb propietats antitussives i expectorants, ajuda a calmar la tos i facilita l’expulsió de la mucositat de les vies respiratòries, per la qual cosa facilita l’expectoració. Se’n pot prendre 2 o 3 cullerades al dia d’un xarop de violetes, o bé es pot prendre varies tasses al dia de la infusió de les seves flors. Aquesta infusió també té propietats antitèrmiques ja que fa suar i com a resultat ajuda a fer baixar la temperatura corporal.

* la llista de plantes medicinals recomanades per la bronquitis no és exhaustiva*

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s