Gener, plantes medicinals que podem recollir.

recol.leccio

Durant els mesos d’hivern, la natura està en estat de parada i per aquest motiu ens sembla que tampoc hi pugui haver plantes que puguem aprofitar per les seves virtuts medicinals. Aquest és un gran error que concebem moltes persones i per trencar amb aquesta idea, volem facilitar-vos un seguit de plantes medicinals que durant aquest mes de gener ens ofereixen la seva riquesa per a què les puguem recollir i aprofitar com a medicines.

  • Àloe Vera:

La part medicinal i aprofitable d’aquesta planta és el gel que es troba dins de les seves fulles.

Les fulles de l’àloe vera es poden recollir durant tot l’any, sempre i quant la planta tingui almenys tres anys de vida ja que sinó les fulles joves no contenen suficients principis actius com per poder-les aprofitar com a medicines.

Per treure les fulles de la seva planta, triarem primer aquelles més baixes, exteriors i més pròximes a la terra ja que són les més velles i tenen més concentració de propietats curatives. Farem un tall fi a la part baixa de la fulla, arran de la base. S’aconsella usar-la de seguida, o bé guardar-la a la nevera uns dies. En cas que es vulgui aprofitar més temps el gel de l’àloe vera, necessitarem processar-la a través de tintures, gels, etc.

Per aconseguir el gel, primer de tot necessitarem treure les punxes dels costats laterals. Llavors, l’obrirem per la meitat i amb l’ajuda d’una cullera anirem traient el gel. Evitarem rascar massa prop de la pell ja aquest gel (el proper a la pell) conté un principi actiu que pot ser irritant per la pell.

  • Borratja: 

Les parts aprofitables i medicinals d’aquesta planta són les tiges, les fulles i les flors. La recol·lecció la podem iniciar a partir del mes de gener.  Tallarem les flors d’una en una, amb unes tisores o sinó delicadament amb les ungles. No s’han de tallar els poms o summitats florides sinó únicament les flors, una a una. Es recomana que es recullin en un dia serè i sec. Si les recollim de bon matí aquestes contenen més riquesa en oli essencial que no pas les tallades per la tarda.

L’assecat de les flors ha de ser amb rapidesa, primer al sol i després a l’ombra, sobre un llençol estirat i ben net o sobre papers, en un lloc ventilat per tal de que no perdin el seu bonic color blau i on la temperatura sigui baixa. Quan estiguin del tot seques, les conservarem en pots hermètics al que hi posarem una etiqueta amb el nom i la data d’envasat.

  • Calèndula: 

Les parts aprofitables i medicinals d’aquesta planta són els pètals que podem recol·lectar també durant el mes de gener. Primer traurem les flors, una a una i de manera delicada, procurant no fer mal a la resta de la planta.

  • Plantatge: 

La part aprofitable i medicinal del plantatge és les fulles que podrem recollir ja aquest mes de gener i fins al mes de novembre.

Les fulles recollides pel matí són més pobres en glucòsids que les tallades a última hora de la tarda.

Les fulles de plantatge s’han de posar a assecar el més ràpidament possible, a 30-50ºC, ja que si s’asseca més lentament, resulta que perd les propietats curatives i llavors es fa ineficaç.

  • Xicoria: 

La part medicinal i aprofitable de la xicòria és l’arrel.

El moment idoni per a la seva recol·lecció és quan les fulles de la planta estan canviant de color.

Una vegada tinguem l’arrel, cal netejar-la, tallar-la a trossets petits i secar-la al sol fins que hagi perdut la humitat.

 

Recordeu no abusar en la recol.lecció de les herbes remeieres. Penseu i respecteu la dita d’una trementinaire que diu que a l’hora de recol.lectar dividirem la planta en tres parts: la primera, no la recollirem i la deixarem per la mateixa planta perquè pugui sobreviure i reproduir-se; la segona part, tampoc la recollirem i la deixarem per la resta de sers vius que vulguin aprofitar aquella mateixa planta; i la tercera part, serà la que recollirem nosaltres amb molta cura”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s