SAÜC (sambucus nigra)

SAÜC (1)SAÜC (1)SAÜC (2)

PROPIETATS MEDICINALS DEL SAÜC

Les flors de saüc són un excel·lent sudorífic, propietat que la fa útil en casos de problemes respiratoris, especialment per alleujar la tos o per reduir la febre que acompanya a processos gripals, constipats o bronquitis. Per aquesta finalitat, es prendrà infusions de les flors de saüc.

També es pot elaborar un xarop de saüc amb efectes anticatarrals i antitussígens, fent bullir les flors de saüc en un litre d’aigua fins que aquesta es redueixi a la meitat; aleshores es cola i el líquid resultant es torna a fer bullir amb mig quilo de sucre o de mel fins que la barreja agafi més consistència.

La cocció de flors de saüc també serveix per fer bafs per descongestionar en casos de patologies d’origen al·lèrgic.

Les flors de saüc també són antisèptiques i bactericides, per la qual cosa, l’aigua resultant de la infusió de flors de saüc, es pot emprar per a fer gàrgares en casos d’angines, i també per a fer glopejos en casos de genives inflamades o per guarir les úlceres bucals.

Gràcies a les propietats antisèptiques i bactericides, també es poden fer vapors resultants d’una decocció d’un punyat de flors de saüc, directe a l’orella per alleujar el dolor provocat per otitis.

La infusió de les flors de saüc, així com també una decocció de l’escorça, tenen propietats laxants pel que es fan servir contra el restrenyiment.

Una altra propietat del saüc, és la que té l’escorça d’aquest arbre, que es considerada un bon diürètic per eliminar l’excés d’aigua acumulada al cos en casos de retenció de líquids, reumatisme, etc. Per aquesta finalitat, es farà una decocció de la segona escorça de l’arbre de saüc.

Les fulles del saüc tenen una activitat astringent per la qual cosa es pot emprar com a antihemorroïdal.

La infusió de les fulles del saüc s’han emprat, tradicionalment, contra la conjuntivitis bacteriana, la inflamació de les parpelles i per la irritació ocular, motiu pel qual les fulles de saüc són adequades contra l’esgotament visual (en aquest cas es pot combinar amb eufràsia i camamilla). També podem fer fumigacions oculars de flors de saüc contra els mussols.

OBSERVACIONS:

No es recomana la seva ingesta durant l’embaràs.

No abusar de la ingesta dels fruits ja que el seu excés pot tenir un efecte purgant i també pot provocar vòmits.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s