Entrevista: “La farmaciola autogestionada ens fa ser més autònomes a l’hora de decidir com cuidar-nos”

p32 rat apotecaria 3

“Busquem vies més naturals per a la cura de les malalties i alternatives per a la gestió de la salut”

– Què és l’Apotecaria natural de Ca la Figa? A què es dedica?
L’Apotecaria natural de Ca la Figa és un projecte d’autogestió de la salut que defensa l’ús de les plantes medicinals per a la cura de la salut.
Es dedica a recuperar el saber popular i ancestral sobre els usos terapèutics de les plantes, per posar-lo a l’abast d’aquelles persones que, a més de buscar vies més naturals per a la cura de les malalties, també estan buscant alternatives per a la gestió de la salut.
Per la difusió d’aquest saber popular i ancestral s’utilitzen dues eines: la primera, és el blog que ha creat l’Apotecaria amb el mateix nom i a on es pot trobar diversa informació sobre les propietats medicinals de les plantes, mètodes de preparació, consells per a la recol·lecció, l’assecatge i la conservació i receptes i remeis per als diferents mals; la segona eina són els tallers que ofereix, en els què de manera pràctica s’aprèn a fer els preparats medicinals per a poder fer-se cadascú la seva farmaciola.
D’aquesta manera, pensem que estem facilitant el camí per a ser cada dia una mica més autònomes en la gestió de la nostra salut i no haver de dependre del poder medico-farmacèutic que s’ha imposat en les nostres vides.
A més a més de tot això, l’Apotecaria elabora un seguit de preparats medicinals naturals i ecològics que posa a la venda per qui no pugui elaborar-se els seu propis preparats medicinals i ha decidit cuidar-se de manera natural.- Quins serien els preparats imprescindibles en un farmaciola autogestionada que tothom hauria de tenir a casa?
Els preparats imprescindibles no poden ser generalitzats per tothom igual; convé fer-se una farmaciola personalitzada, segons els mals comuns que tingui cada persona. Hi haurà persones que tindran més tendència a constipar-se, per això li pot anar bé tenir a l’abast una tintura d’equinàcia per poder estimular les defenses i prevenir pròxims constipats. Una altra persona, tindrà més tendència a patir insomni, doncs una tintura de passiflora per calmar l’ansietat que no deixa dormir. Una altra persona, tindrà més tendència a fer esport i vol cuidar-se per evitar lesions, doncs pot tenir a la seva disposició una crema per alleujar tensions i inflamacions. I així un llarg etcètera.
Per definir una farmaciola autogestionada és important conèixer-se a una mateixa, el propi cos i saber quins són els mals que agafem amb més facilitat i, a partir d’aquí, tenir a l’abast els preparats medicinals per tal de prevenir en un futur. A banda de tot això, una farmaciola autogestionada és interessant que estigui composta també per l’herba seca que puguem tenir a la nostra disposició quan ens sorgeix alguna dolència i la necessitem amb urgència. Així doncs, parlaríem d’algunes plantes medicinals que es fan imprescindibles per a la farmaciola autogestionada: calèndula, camamilla, aloe vera, farigola, espígol, menta, romaní, sàlvia, hipèric, malva, saüc, violeta, sajolida, borratja, card marià, cua de cavall i… en podríem anomenar tantes més! Però mencionem tant sols algunes de les més usades popularment i de les més fàcils de trobar al nostre entorn. I avisant també, que aquest llistat pot variar depenent dels gustos i les dolències de cadascú. Això tant sols és una orientació.

Quina diferència hi ha entre la farmaciola autogestionada i la manufacturada industrialment?
Podem parlar de dues diferències significatives: la primera, és que l’autogestionada te la fas tu aprofitant els recursos que tens a l’abast, en aquest cas les plantes medicinals de l’entorn, a diferència d’una manufacturada industrialment en què obtens els preparats medicinals ja elaborats a canvi de pagar una quantitat determinada de diners. D’aquesta manera, amb la farmaciola autogestionada no estàs consumint a les grans empreses farmacèutiques que tenen el control de la nostra salut i pots ser més autònom a l’hora de decidir com vols cuidar-te. La segona diferència és que l’autogestionada, tal com nosaltres la concebem, és natural en el sentit que aprofita les plantes medicinals que ens ofereix la natura com a font curativa i no les modifica químicament per obtenir el medicament o preparat final, amb tot el perill que això últim suposa per a la nostra salut i també per l’ecosistema.

D’on procedeixen els vostres coneixements sobre els usos terapèutics de les plantes?
Tot va començar amb un taller de reconeixement i usos de les plantes medicinals que vam fer a Montferri amb la Francisca d’Aromatica Gaia. En aquest taller vam aprendre a reconèixer les plantes en el seu entorn, les seves propietats medicinals i a elaborar preparats casolans. També varem poder aprendre moltíssim sobre el cultiu de les plantes, ja que al col·laborar en les feines de l’hort de medicinals que tenia la Francisca, ella ens va poder ensenyar moltíssim sobre aquest tema. Va ser a partir d’aquest taller que la nostra curiositat va anar a més, i vam fer de les plantes medicinals el nostre modus vivendi.
En aquell moment estàvem vivint en una masia enmig del camp (Ca la Figa) i va ser l’ocasió ideal per posar en pràctica tots els coneixements apresos en el taller i per endinsar-nos més profundament en tot aquest món: vam fer el nostre jardí de medicinals, vam començar a elaborar els nostres preparats i vam crear el projecte de l’Apotecaria Natural de Ca la Figa, que en aquells moments ens dedicàvem a elaborar preparats i vendre’ls en mercats agroecològics. En aquests espais varem poder coincidir amb altra gent que també li agradava el tema de les plantes i aprofitàvem doncs els moments per compartir i ampliar els coneixements.
Amb el temps, hem anat realitzant altres tallers per aprofundir en el coneixement dels usos terapèutics de les plantes, però podríem dir que molt del coneixement que tenim és perquè hem estat autodidactes i també perquè hem tingut l’oportunitat de trobar-nos persones grans que des de sempre han emprat les plantes per a curar-se i ens han fet sabedores d’aquest coneixement popular.

* Entrevista realitzada per Josep Estivill publicada al núm. 171 de la revista Catalunya.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s